onsdag 23 februari 2011

Samodling

"Utan att ta till bekämpningsmedel och genmodifierade grödor kan odlarna höja avkastningen genom att utnyttja ett ogräs. I hela östra Afrika planterar numera tusentals bönder ett specifikt ogräs i majsfälten, vilket ger skadegörarna någonting annat att tugga på än bara majs. Metoden är mycket billigare än att använda bekämpningsmedel och fungerar mycket bättre. I Kenya, där det hela började, har den här metoden ökat avkastningen med hela 60-70 procent runt Mbita Point research station vid Lake Victoria."
Detta är bara ett utdrag ur en väldigt intressant artikel som finns att läsa på växteko.nu Blandat med massa andra skrifter om ekologisk odling.

Jag märkte själv förra året när jag lät lite brännässlor stå kvar vid salladen att skadeinsekterna ätit på brännässlan men inte salladen. En balanserad trädgård tror jag på.
Ska läsa på mer om samodling, himla intressant tkr jag! Kryddtagetes med tomater, morötter med mattlusern osv. Men fortfarande viktigast av allt, tror jag är kärlek, uppmärksamhet och tacksamhet. Att vara lyhörd för växtens behov och att njuta fullt ut av det man skapat tillsammans.

4 kommentarer:

 1. SV: håller med dig helt! Att acceptera sig själv som man är gör en till en bättre människa, och man mår bättre. Jag sminkar mig inte, med det som anledning + att det tar massvis med tid, kostar pengar, och det är en onödig lyx som jag tycker är ganska pinsam. Dem flesta sminkar sig ju trots allt för att dem vill.. ja, hur säger dem nu - "se naturliga ut". Jag har hittat en annan utväg till att se naturlig ut.

  Stylingprodukter i håret använder jag inte heller. Det har hänt en gång det senaste året, men det kan ja leva utan. Tycker ändå bara att håret blir extremt äckligt, dessutom fungerar typ ingenting på mitt hår ändå.. X) det styr sig själv typ

  Här finns kommentarerna:
  http://laks.webblogg.se/2011/february/forsta-balsamtvatten.html

  SvaraRadera
 2. Vilken smart idé! Att ingen kommit på det tidigare X) det är ju inte bra med massa bekämpningsmedel som både förstör för människorna som arbetar där, och naturen. Då är det där perfekt ju!

  SvaraRadera
 3. Det här är ju väldigt intressant och hittills bra beprövat. :)
  Men här samodlar man väl mest för att låta grödorna få den bästa näringen.
  Tex. djuprotade grödor som tar upp näringen mot ytan och där ger näring till grödor som har ett kortare rotsystem. :)

  SvaraRadera
 4. JEN. Jag tror det är en mix av anledningar - eller dubbelt upp, jag har läst att man odlar mattlusern med morötterna för att minska angrepp av morotsflugan tex men det är ju bra för jorden med.

  SvaraRadera

Tack för att du delar med dig av dina tankar <3