söndag 3 april 2011

Enbär - Vad gör man med dem?

Nej, jag får inte till någon snygg bild på gardinstången. Ni får helt enkelt lita på mig när jag säger det är snyggt. Riktigt läckert. Varför ha gråvita stål gardinstänger när man kan ha vackra pinnar. 
Skalade bara av barken. Vill man, kan man sandpappra lite.


Och medans jag plockade en-grenar så kom jag att tänka på det här med enbär. Om man kan använda dem till nåt. O det kan man ju. Hittade flera bra recept hos http://fragamormor.blogg.se Varav två jag postar här:


Enbärssalva
Salvan är bra mot led- och muskelvärk, även träningsvärk. 
Den kan lindra åderbråck och hemorrojder.

1 dl olivolja
30 g kokosfett
30 g bivax
30 ml vetegroddsolja
1 krm enbärsolja

 
Smält ingredienserna i vattenbad. 
Lyft kastrullen av värmen och rör tills allt har svalnat.
Tillsätt vid ca 30 grader 1 krm enbärsolja.
Rör ännu en stund och häll upp salvan i burkar.


Enbärsolja
Man kan också göra enbärsolja själv.
Den görs på sommaren av fullt utvuxna, men inte mogna bär. 

Krossa bären och häll över olja. I princip vilken olja som helst går bra; läs mer om detta på Shenet
Låt dra på varmt ställe 2-3 veckor. Vänd då och då
Upprepa med nya bär om oljan är för svag.
Sila.Enbärsolja är bra mot fet hud och för att sätta igång blodflödet i benen. Alltså bra mot celluliter och åderbrock bl.a
Även bra för matsmältningen. Mjäll.  


Sen verkar enbärsbusken ha en mystisk egenskap också. Har använts i folktron lite som vit salvia. Tänd på lite bark och driv bort onda andar och demoner. Släng några barr och bär på elden och skräm därmed väck elaka häxor.


OBS ! Bäst att använda utanpå kroppen då det kan vara giftigt för njurarna  i för stora mängder.
 Oljan bör inte användas under lång tid av någon och undvikas helt vid leverskada, allvarlig njursjukdom som njurinflammation (förstärker diuretisk behandling), diabetes (påverkar blodsockernivån och förstärker hypoglykemisk behandling), graviditet (retar och drar samman livmodern = abortrisk). Den bör inte heller användas vid amning eller till barn.


För att göra olja ska du plocka fullt utvecklade men ej mogna bär under sommartid. Som krydda till mat och brännvin under senhösten. 


Ser så mycket fram emot att ta till vara på alla fina växter den här sommaren. Snart kommer ju tex syrénen att blomma och då ska jag göra syrén-bloms-saft. Mer om det då. Här är varmt men än är vi inte riktigt där. 


Hoppas ni har en mysig söndag. // Ellinor

2 kommentarer:

  1. Tack för din fina kommentar på mitt inlägg om kuddarna. Kul att du tittade in, för nu ser jag att du har gröna fingrar och såna vill jag också ha, kanske jag får en massa tips av dig, när det gäller odling.Kommer att följa din blogg.
    Lotta

    SvaraRadera
  2. Fin-fina kuddar kräver fina kommerntarer ;)
    Vet du, jag är mest ljus-grön, lite så omogen grön :) Har nyss startat upp projektet trädgård, innan dess höll jag knappt garderobsblomman vid liv, så det finns hopp för alla :) Kul att du följer med på färden. Önskar dig en dag full av färger o kreativitet!

    SvaraRadera

Tack för att du delar med dig av dina tankar <3