fredag 1 april 2011

Oooups! Problem.


Jag har fått för mig att mina två tomat-sorter båda är busk-tomater, (och läser man på den högra märkningen ser man att det står kvist-tomat- vad fick jag det ifrån? Förvirrat värre ) men har nu upptäckt att så ju inte är fallet. Tur man dubbelkollar.

Den röda är ju nämligen en cocktail-tomat av sorten Riesentraube.
Info: Lycopersicon lycopersicum. Fantastisk tomat, får stora druvlika klasar av små röda tomater. Varje planta kan ge flera hundra tomater. Smaken är superb, av denna sort kan man tillverka ett gott tomatvin med cherrysmak. Riesentraube ska tjuvas, dvs skotten i bladvinklarna ska nypas bort. 75 dagar.


Den gula är en päron-tomat som jag läst lite olika info om.  
Vissa säger att det är en busk-tomat som inte ska tjuvas och vissa skriver att den ska både tjuvas och toppas. Hur står det till egentligen? Frågade en vän till mig på Fb som sa att det är en högväxande sort och att den SKA tjuvas OCH kan toppas när 5 blom-klasar utvecklats om man vill. 
Och sen prova mig fram i vilket stadie av knopp - till blomfas som funkar bäst.
Exprimentera mera, låta intuitionen leda.
Den ska iaf vara god och ge stor avkastning.

Men om den ska tjuvas  och toppas då har jag två problem.

Hur gör man? Tar man bara bort bladen i grenvecken? I alla gren-veck? När de är 5 cm?
Läst och läst men fattar fortfarande inte.
Vad är det man toppar, blomklasen? Grenarna brevid ? Och räknas det på bilden som en klase.. eller? - med risk för att låta bimbo.
Vet någon om det finns beskrivning med bilder nånstans? Har så mycket lättare att förstå då.


Sen undrar jag även om det skulle funka att flytta dessa tomater till fönstret nu, då det är så trångt under lampan och jag behöver sätta andra frön där under. Eller blir det en ljus-chock, med för lite ljus. Eller går det att ordna om man samtidigt sänker temperaturen något?

Och de här 75 dagarna, är det från sådd eller omskolning, blomning eller..?

Hoppas någon vänlig själ vill hjälpa mig att förstå dessa under. Vill ju ta hand om dem på bästa sätt.

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Hoppas det går bra utan bilder...

  Tjuva: ta bort alla blad och stjälkar i (alla) grenveck. Detta för att plantan ska koncentrera sig på det som du vill - sätta frukt. Annars får du lite för mycket blad. Kan kännas lite brutalt men du får igen det i fina tomater sen :)

  Toppa: behöver du nog inte göra än om du inte vill begränsa plantan i höjdled. Om du har gott om plats behöver du inte göra det alls. Om du ändå vill göra det: vänta tills ca 5 blomklasar har utvecklats och klipp sedan av toppen av plantan med en sekatör.

  Häftigt att du redan har så stora tomater! Jag tänkte så mina frilandstomater nästa vecka... så jag ligger lite efter dig!

  Lycka till!
  /Lena

  SvaraRadera
 2. Hej Lena! Tack så himla mycket för hjälpen :) Tydligt och bra. Skönt att man inte absolut behöver toppa heller, tror nog dem kan få plats bara det blir fint väder så de kan stå i växthuset snart :)

  Jag sådde nog just tomaterna liite för tidigt egentligen, kunde inte hålla mig, att sätta nu kanske är mer lagom. All lycka till dig med. // Ellinor

  SvaraRadera

Tack för att du delar med dig av dina tankar <3